Mathilde Caffey stjæler sang.

Fandt det her på facebook… Det originale talent bag Mathilde Caffey’s finalesang “Karma is a bitch” får stjålet sin sang. Det kan vi ikke have! Karma IS a Bitch!

🚨DE STJAL MIN SANG?!🚨
(Jeg vil gerne lige understrege først, at dette ikke har noget at gøre med deltagerne eller dommerne i X Factor. Det er IKKE deres skyld.) Jeg har bare brug for at komme med min side af historien:

Som nogen af jer måske lagde mærke til i lørdags, blev min sang “Karma Is A Bitch” fremført live af Mathilde Caffey i dette års danske X Factor finale på TV2. Dette i sig selv er jo et kæmpe klap på skulderen. At jeg har skrevet et nummer som folk har lyst til at synge en version af på landsdækkende tv i primetime, er jo fuldstændigt fantastisk. Men jeg bliver nødt til at komme med min side af historien, fordi hvad der efterfølgende er sket viser tydeligt bagsiden af medaljen, når man er en dansk upcoming artist i musikbranchen. Det her bliver et langt opslag, men jeg kan og vil ikke være stille længere.

D. 27. marts 2020 bliver min producer kontaktet på facebook, af en person som arbejder på X Factor, der fortæller at han har hørt min sang “Karma Is a Bitch”, og at den er kommet med i puljen til en af deltagerne, som måske gerne vil synge min sang i finalen. Han spørger derefter, om min producer kan sende en instrumental version, så deltageren (Mathilde Caffey) kan få lov at prøve at øve sig på sangen. Min producer kontakter mig og fortæller mig om dette, og vi begge bliver begejstrede og tænker at det kunne være fedt at få vores nummer spillet i X Factor. Jeg har ikke fulgt med i X Factor og jeg har ingen anelse om hvordan det fungerer, andet end at det er normalt at deltagerne synger cover versioner af originalsange der allerede er udgivet. Så vi siger god for at hun gerne må fremføre vores nummer live, som en del af hendes finale optræden.

D. 29. april 2020 bliver min producer igen kontaktet af samme person der fortæller at vores sang er blevet valgt som Mathildes finalesang, hvis hun altså går videre til finalen. “Fedt!”, tænker vi, og krydser fingre for at hun går videre til finalen, så hun kan synge min sang.

Vi spoler tiden frem til semifinalen fredag d. 22 maj, hvor Mathilde går videre. (Det skal lige siges at vi på intet tidspunkt er blevet kontaktet yderlige eller har fået mere information, andet end at hun bare skal synge min sang live.) Vi ved intet om hvordan opbygningen af showet kommer til at foregå eller hvor mange sange deltagerne skal synge hver især.

Lørdag d. 23. maj er der X Factor finale og vi sidder hjemme i stuen og skal se programmet. Her begynder jeg at kunne mærke at der er noget galt. Klokken 20 byder Sofie Linde, som er vært på programmet, publikum og folk hjemme i stuerne velkommen til dette års x Factor finale. Hun annoncerer her at “i aften skal deltagerne synge deres første udgivelse under deres eget navn, og at man allerede efter kan streame deres sange på Spotify”. What? Jeg tænker at det må være fordi deltagerne skal optræde med 2 numre. Først et covernummer, og så derefter en sang som er skrevet specielt til dem, og som der så bliver deres vindersang, hvis de vinder. Showet går igang, og jeg finder hurtigt ud af at deltagerne altså kun skal synge ét nummer hver. Jeg er meget forvirret nu og har en underlig mavefornemmelse.

Efter Mathilde Caffey’s optræden af min sang, går jeg på Spotify, og her finder jeg ud af at MIN sang, som jeg selv har skrevet og som allerede er udgivet gennem mit label, nu er blevet udgivet gennem Sony Music, i en ny version, men med elementer af min originalversion samt min tekst, under Mathilde Caffey’s eget navn. På intet tidspunkt har jeg givet samtykke eller skrevet under på at de må tage min sang og udgive den under en anden artists navn. Jeg er målløs, mens beskederne begynder at tikke ind på min telefon, med folk der spørger om jeg har solgt min sang til x Factor. !!DET HAR JEG IKKE!!

Mit label har efterfølgende taget kontakt og reachet ud til forskellige folk i branchen, og forhørt sig omkring hvad man kan gøre i en situation som denne. Om man kan kræve at få erstatning, som ville være det mest indlysende og fair efter min mening. Men efter mails frem og tilbage og råd fra fellow branchefolk, ender sagen i en telefonsamtale med en advokat, hvor vi får at vide at det der er blevet gjort faktisk er HELT LOVLIGT. Okay så det vil sige, helt hypotetisk, at jeg f.eks. lovligt kan tage en anden ung upcoming sangerindes’ nye sang, som hun udgiver om fredagen, og så kan jeg kopiere nummeret over weekenden, udgive det selv om mandagen under mit eget navn, med samme titel, samme akkorder, samme tekst, samme lyd og høste streaming royalties heraf. Kan det virkelig passe at det kan hænge sådan sammen? Jeg synes det er tyveri og bare et rigtigt grimt træk at lave.

Til jer der laver reglerne: Syntes I selv, at det er okay at stjæle en sang fra en upcoming struggling artist, der indtil nu har kæmpet sig igennem musikbranchen for at nå dertil hvor hun er nu, finpudset sin lyd og hendes udtryk, for så bare at få taget sit værk ud af hænderne? Dette har I gjort mod mig. I har misbrugt min godhed, været misvisende og undladt at fortælle mig udfaldet af at lade min sang spille i jeres show. Og det er åbenbart LOVLIGT. “Karma Is a Bitch” var, nej, ÉR min 2. single under mit første solo projekt, som solo artist – men nu er det også Mathilde Caffey’s første singleudgivelse nogensinde under hendes eget navn, og alle dem der ikke ved bedre, tror at det er hendes sang. Det er min. Jeg har skrevet den sang på gulvet i min stue, med min guitar og en notesblok og indspillet memoer af den på min telefon. Den er så personlig for mig, og jeg har arbejdet og grædt for den sang, ligesom jeg har arbejdet hårdt for alle mine andre sange, som jeg alle selv har skrevet.

Jeg kan ikke gøre andet nu, end at kaste lys på et problem som burde få mere opmærksomhed. Sangskrivning er en hård, utilgivelig og konkurrencepræget branche, og at være singer/songwriter og artist kræver konstant fokus og hårdt, ofte ufrugtbart arbejde. Det slider én mentalt. Det burde ikke kunne lade sig gøre at få stjålet sit hårde arbejde, få streget sit navn ud og blive erstattet af et nyt. Men det kan det åbenbart. Jeg ville ønske at nogen havde taget fat i mig på et tidspunkt og havde fortalt mig at de havde tænkt sig at udgive min sang, bare af ren og skær god stil mellem “kollegaer”. Så kunne jeg have handlet ud fra det. Men jeg fik INTET af vide og nu praiser alle Mathilde for “hendes” “nye” fede sang.

Jeg vil lige til sidst gøre det klart og understrege, at jeg intet har imod Mathilde. Jeg ønsker hende al held og lykke med hendes karriere fremover. Dette er ikke hendes skyld, hun er blot en brik i det større spil.

Jeg opfordrer dog alle til at dele mit opslag og lytte til min sang, for retfærdighedens skyld. Det her skal ikke gå stille hen. Tak fordi I tog jer tid til at læse mit opslag. Og tak til dem der lytter.
Lyt til min sang her: https://orcd.co/karmaisabitch

– Chio Dyrlund / CH10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s